top of page

Stijn Kuppens Aka Roger Lee K

  • Deezer
  • Spotify
  • iTunes
  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram

Dialogues (2023)

guest artists:

Stefan Bracaval (flute), Hugh Desmond (violin), Kim Van den Brempt (piano), Joris Van den Hauwe (oboe)

The story behind Peace for Twins

Peace for Twins for cello and piano is inspired on the story of two twin brothers who were born on at the end of the second World War. Despite the initial inspiration, this composition for cello and piano makes you travel in your head, making up your own story.

 

Peace for Twins is dedicated to Chinese artist Ai Weiwei, to thank him for his impressive documentary Human Flow, which shows the global refugee issue and helps to give this drama a human face.

NEDERLANDSE INTRODUCTIE

‘Peace for Twins’ is opgedragen aan de Chinese kunstenaar Ai WeiWei als hommage aan zijn documentaire Human Flow, waarin hij de wereldwijde vluchtelingenproblematiek in beeld brengt en zo ingaat tegen de huidige trend tot ontmenselijking van deze drama’s.

 

De compositie ‘Peace for Twins’ is geïnspireerd op het gegeven van een tweeling die aan het einde van WO II werd geboren in een familie die na de oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis bleek te staan. Twee levens met op de achtergrond een oorlog, een identieke tweeling met veel verschillen, maar met een gezamenlijke zware stempel uit het verleden. Of hoe je in het geheim en ongewild vluchteling kan zijn in eigen land, met de magere troost dat je niet als enige bezig bent om deze onmogelijke knoop te ontwarren.

Pianist Kim Van den Brempt about 'Peace for Twins':

Het bijzondere van deze compositie is dat Stijn vertrokken is vanuit een verhaal van een tweeling die geboren werd op het einde van de tweede wereldoorlog op een zolderkamer in Antwerpen. Deze persoonlijke invalshoek heeft hij opengegooid naar het universeel verhaal van 'de vluchteling'. Het werk is immers ook een eerbetoon aan de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei. Deze vervlechting van het kleine met het grote is misschien wel de kracht van 'Peace for Twins'.

 

Het kleine vertaalt Stijn naar een fragiliteit die via de polyfonie en de lyriek de onschuld van de tweeling laat boven drijven, als kinderen in een open ruimte. De compositie opent dan ook met een Bachiaanse zuiverheid. Het grote zit in de bezwerende, dwingende ritmiek waarbij heftige, grootse invloeden stuwend en kolkend alles wat ze op hun pad tegenkomen meesleuren als een onverbiddelijke en fatalistische kracht. De muziek transformeert met een swingende virtuositeit naar een hedendaags duo voor cello en piano waar beide instrumenten in een perfecte symbiose tot een nieuw klankspectrum komen. 

 

Dit werk te mogen spelen was een heerlijke ervaring. Niet alleen omdat de helft van de tweeling mijn vader is en daardoor de betrokkenheid moeilijke groter kon zijn. Niet alleen omdat we dit hebben kunnen brengen voor een publiek tijdens de theatervoorstelling 'Het Verdriet van Vlaanderen' van Kristien Hemmerechts. Niet alleen omdat dit zo een volledige en rijke compositie is. Maar vooral omdat ik me net realiseer dat het de eerste keer is dat ik, na de honderden creaties die ik ondertussen bracht, deze keer ook samen met de componist en tegelijk cellist zijn werk heb kunnen repeteren, opnemen en brengen. Samen doordringen tot de kern van het geheel, tot de essentie van wat er achter de noten ligt, tot de kracht van de performance. Voor mij persoonlijk was het hele proces vanaf het ontvangen van de partituren tot het doorgronden ervan zelden zo intens, zo waardevol en zo uniek als bij dit prachtige werk 'Peace for Twins'.

Peace for Twins was live performed in BOZAR (Brussels) and in Arenberg Schouwburg (Antwerp)

The story behind the Dialogues with violin & oboe

Stijn&HughBW.png
Discover the STORY
_1120410_edited.jpg
Discover the STORY
bottom of page